Bardziej Zdrowa

Rośliny w służbie piękna. Prawoślaz lekarski

Ta interesująca roślina przyciąga uwagę pięknymi kwiatami oraz charakterystycznymi, jasnobrązowymi korzeniami. Prawoślaz lekarski dość powszechnie występuje w rejonie śródziemnomorskim, a środowiskiem, które sprzyja mu wyjątkowo, okazują się okolice strumieni oraz wilgotne łąki. W wielu krajach Europy roślina ta jest jednak uprawiana, a jej liście, kwiaty oraz korzenie są zrywane i przemieniane w naturalne kosmetyki. Jakimi właściwościami prawoślaz lekarski zdobył serca tych, którzy stawiają na naturalne metody poprawiania urody? W jaki sposób naturalna kosmetyka może korzystać z niezwykłych właściwości tej rośliny?

Jakie zalety ma prawoślaz lekarski?

Naturalna kosmetyka doceniła tę roślinę za sporą zawartość wartościowego śluzu. Znajduje się on głównie w korzeniach, choć i w liściach, i w kwiatach, można znaleźć jego nieco mniejsze ilości. Śluz ten zachwyca bogatym składem chemicznym, dzięki czemu można z niego korzystać zarówno w walce o piękny wygląd, jak i w leczeniu niektórych chorób. Prawoślaz lekarski jest zatem stosowany w przypadku problemów z drogami oddechowymi, może się też doskonale sprawdzić w przypadku zaburzeń pokarmowych, będących dość częstą przypadłością w gronie najmłodszych pacjentów.
Naturalna kosmetyka również chętnie sięga po śluz tej rośliny. Sprawdza się ona doskonale jako składnik dodawany do wielu produktów do mycia skóry oraz dodatek do maseczek odświeżających. Prawoślaz może też pomóc tym, którzy walczą z egzemami. W takim przypadku odrobina wyciągu w tej rośliny powinna zostać dodana do ciepłej kąpieli. Efekt? Skuteczne łagodzenie dolegliwości związanych z egzemą oraz znaczna poprawa samopoczucia pacjenta walczącego z takim problemem.

Zdjęcie pochodzi z : wiki

Reklamy