Bardziej Zdrowa · O wszystkim

Właściwości oleju rycynowego – zdrowie i uroda

Olej rycynowy

Olej ten był niegdyś uważany za najlepsze lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Wytłaczany jest z nasion rącznika pospolitego, występującego naturalnie w Indiach oraz w Afryce. Jego wysoka popularność nie jest przypadkowa, bowiem posiada on mnóstwo właściwości zdrowotnych, przeciwbakteryjnych, oraz przeciwgrzybiczych. Jest to również jedna z niewielu substancji, która potrafi uporać się z wieloma chorobami. Nic więc dziwnego, że został on doceniony również przez firmy farmaceutyczne i kosmetyczne, stając się składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów, twarzy czy skóry a także leków.

W pielęgnacji skóry

Olej pomoże uporać się z wieloma problemami skóry, do których należą: oparzenia, kurzajki, czyraki oraz infekcje grzybicze. Może być również ratunkiem dla nastolatków, pomaga bowiem w zwalczaniu zmian zapalnych związanych z trądzikiem, jak i u osób dorosłych, które wciąż borykają się z tym niewygodnym problemem. Kolejna korzyść, jaką może przynieść nam ten niepozorny olej roślinny, jest uporanie się ze zmarszczkami. Potrafi wniknąć głęboko w skórę, gdzie stymuluje produkcję kolagenu i nawilża jednocześnie, co jest jego kolejną zaletą. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe zapewniają odpowiedni stan naszej skóry. Nakładając olejek na naszą skórę systematyczne oczekiwać możemy wyraźniejszych i szybszych efektów, pamiętając przy tym o odpowiedniej higienie i nakładaniu oleju wacikiem, lekko wmasowując.

Zaskakuje Cię stosowanie oleju na twarz? Koniecznie przeczytaj ten test olejków do mycia twarzy.

Włosy

W tej kategorii olej rycynowy został okrzyknięty najlepszym środkiem na porost włosów. Niech nie zniechęca nas jego gęsta i trudna do nakładania na skalp konsystencja, ponieważ dla takich efektów, jakie oferuje nam ten specyfik warto jest się poświęcić. Wszystko za sprawą pobudzenia krążenia krwi oraz jej dopływu do mieszków włosowych. Zawarte w nim kwasy omega-6 znacznie przyspieszą wzrost naszych włosów. Najlepiej jest nałożyć go na noc, wmasowując delikatnie w naszą skórę głowy. Następnie zwijamy włosy w ręcznik bądź specjalny turban i w taki sposób kładziemy się spać. Rano zmywamy olej szamponem, jeśli to konieczne ponawiamy tę czynność. Możemy wykonać ten zabieg również na naszych brwiach i rzęsach, które dzięki rycynie staną się ciemniejsze, grubsze i gęstsze.

Zdrowie

Jest idealnym środkiem na zaparcia, bardzo silnie przeczyszczającym. Aby uporać się z tym problemem wystarczy przyjmować po jednej łyżeczce oleju dziennie, najlepiej kilka dni z rzędu. Fenomenalnie sprawdzi się również u osób skarżących się na bóle stawów i mięśni. Wystarczy wmasować go w bolące miejsce, powtarzając ten proces kilka razy w tygodniu dla uzyskania jak najlepszych rezultatów. Pomoże nam również z rozdwajającymi się paznokciami oraz suchymi skórkami. Wszystko dzięki działaniu witaminy E, która w składzie oleju zajmuje czołowe miejsce pod względem ilościowym.

Inne korzyści

Jeśli wciąż wahamy się nad jego kupnem, przekonać do niego powinna nas bardzo niska cena produktu, która zaczyna się już od 2 złotych. Dodatkowym atutem jest także doskonała dostępność oleju, bowiem znajduje się on niemal w każdej aptece. Jest to niezwykle wygodne, ponieważ w razie wystąpienia jakichkolwiek niedogodności związanych z naszym zdrowiem bądź wyglądem, możemy sięgnąć po olej w każdej chwili znajdując go w pobliskiej aptece. Nie powinien on wywoływać skutków ubocznych, jednak jeśli korzystamy z niego w celu wyeliminowania zaparcia, w trosce o własne zdrowie powinniśmy uzgodnić z lekarzem jego przyjmowanie jak i dawkę.

Reklamy